ULUSLARASI SEKS İŞÇİLERİ HAKLARI GÜNÜ
3 Mart Uluslararası Seks İşçileri Hakları Günü dünya çapında kutlanıyor. Türkiye’de 2008 yılından bu yana kutlanılmaya devam ediyor. Seks işçiliğinin yasal boyutta haklarının tanınması, bir meslek olarak kabul edilmesi, eşit hak, güvenli çalışma alanları ve yaşam koşulları isteyen seks işçileri 3 Mart’ta bir araya gelerek seslerini duyuruyor
Uluslararası Seks İşçileri Hakları Günü’nde Ankara’da seks işçiliği yapan birey ile haklarını, ülkemizdeki dayanışmalarla olan etkileşimleri ve güvenli alanlara dair bir röportaj gerçekleştirdik.
Seks işçiliğinin zorunluluktan yapıldığına dair bir görüş hâkim. Senin bu konudaki düşüncen nedir?
Yaklaşık 5 yıldır seks işçiliği yapıyorum. Günümüz şartlarında seks işçiliğini zorunluluktan dolayı yaptığımı söylemek yalan olur. Eğer başka bir iş bulmak istersem, bir süre sonunda bulurum. Ama ben şu anda seks yaparak para kazanmaktan hoşlanıyorum. Karşınızdaki insanı sosyo-kültürel veya fiziksel anlamda kendinize eşit görmediğiniz zaman görüşmeme şansınız da doğuyor. Bu yüzden seçici davrandığınızda daha keyifli hale geliyor.
Bir seks işçisi olarak dayanışma içinde hissettiğin zamanlar oluyor mu? Ne zamanlar dayanışma içinde olduğunu hissediyorsun?
Tabii ki. Bizler birbirimizle hep dayanışma içindeyiz zaten. Birbirini hiç tanımayan iki seks işçisi bile, gerektiği durumlarda hep dayanışma içindedir. Bu sık sık görülür.
LGBTİ+ örgütlenmelerden nasıl bir destek ve örgütlenme bekliyorsun? Örgütlenmelerden eksikliğini gördüğün/hissettiğin şeyler nelerdir?
Ben yaklaşık 11 yıldır LGBTİ+ hareketinin sıkı bir takipçisi ve küçük bir parçası olarak yapılabilecek her şeyin yapıldığını düşünüyorum. Hatta Pembe Hayat ve Kırmızı Şemsiye gibi derneklerin kadınlara ücretsiz kondom verdiğini yıllardır biliriz. Bu bana çok önemli geliyor. Ayrıca hukuki anlamda da tüm ihtiyaçlarda LGBTİ+ örgütlerinin bizim yanımızda olduğunu bilmek güvende hissettiriyor. Kısacası gereken destek yıllardır sağlanıyor zaten. Bu alanda çalışmalar yürüten derneklerin hakkını yememek lazım.
Seks işçiliği yapan bir birey olarak yasal düzlemde ne gibi hakların var? Hakların ihlal edildiğinde nasıl bir süreç ilerliyor?
Bu konuda hukukçular daha bilgilidir. Seks işçiliği yasal düzlemde bir iş olarak görülmediği için buna dair bir hak da yok diye biliyorum.
Seks işçiliğinin yasallaştırılıp vergiye bağlanarak güvenlik önlemleri de alınacak şekilde devlet denetimine girmesini ister miydin?
Ben vergiye bağlanmak istemezdim. Sonuçta kendi kendimi koruyup, kendi bedenimle hizmet verirken devlete neden vergi ödeyeyim ki? Başıma güvenlik dikilmesini isteseydim kendim de birine bu görevi verirdim. Ama başka insanların fikirleri başka olabilir. Bunlar benim fikirlerim. Daha güvenli bir çalışma alanı isteyen insanlar için güzel bir çözüm yolu olabilir.
Seks işçisi olmak temel haklarını etkiliyor mu?
Genel anlamda sessiz sakin ve insanlardan soyut bir hayat yaşadığım için yaptığım meslek temel haklarımı etkileyecek kadar ağır sıkıntılar yaşatmıyor bana.
Güvende hissettiğin alanlar ve anların kısıtlı olduğunu düşünüyor musun?
Zaman zaman güvende hissetmediğim anlar oluyor. Sadece erkeklere hizmet veriyor olmak, zaman içinde bazı püf noktaları öğrenmenizi sağlıyor. Karşınızdaki insana kibar yaklaşmak, her sorunu çözüyor. Ben buna inanıyorum.
Seks işçiliği yapan bireylerin temel yaşama hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği kapsamında can güvenliğinin sağlanması, seks işçiliğinin bir meslek olarak kabul edilmesi, sağlık alanında haklarından ayrımcılık gözetilmeden yararlanılması en temel hak ve ihtiyaçlardır.
Röportajı gerçekleştirdiğimiz seks işçisi arkadaşımıza teşekkür ediyoruz. Dünya Seks İşçileri Hakları Günü’nde LGBTİ+’lar olarak örgütleniyor ve dayanışıyoruz.
Haber: Yiğitcan Gürses
Editör: Evrim Tuna